quarta-feira, 6 de maio de 2009

Raposa Serra do Sol é notícia pelo mundo!

Pin It

Els arrossers i grangers no indígenes es retiren de Raposa Serra do Sol

06/05/2009

El Tribunal Suprem brasiler va sentenciar el març passat que aquesta reserva és d'ús exclusiu per als pobles autòctons · Els grans propietaris afectats per la mesura consideren que es tracta d'un 'robatori legalitzat', i han augurat mals presagis per a l'economia del territori · La policia i l'exèrcit s'encarreguen de desallotjar el territori, sense utilitzar la força.

Les famílies no indígenes que ocupaven el territori de Raposa Serra do Sol, dedicades principalment al cultiu massiu de l'arròs i a la gestió de granges, han començat a desallotjar la reserva, setmanes després que el màxim òrgan judicial del Brasil decretés que Raposa Serra do Sol és un territori únic, i que els pobles indígenes que l'habiten en són els legítims propietaris.

"Ara tornem a tenim el dret de pescar als nostres rius, sense por de ser disparats pels pistolers dels grangers", explicava un membre de l'ètnia macuxi segons Survival International. Durant els anys que ha durat l'ocupació dels grans cultivadors, els pobles autòctons han estat apartats dels mitjans de producció, marginació que en alguns extrems ha arribat a la violència física contra indígenes per part dels arrossers i els grangers.

El termini per abandonar les terres era el passat dijous 30 d'abril. Resten, però, algunes famílies es quedaran encara uns dies més per acabar la collita d'arròs, en un termini màxim de 10 dies. Uns 300 policies i membres de l'exèrcit estan supervisant el procés, que segons fonts governamentals s'està produint sense problemes.

Els colons, que tenen prohibit tornar al territori un cop abandonin les seves propietats, seran indemnitzades per l'Estat. Molts d'ells s'han queixat de la mesura, tot dient que són "víctimes d'un robatori legalitzat", i altres han dit que les compensacions del Govern són insuficients. "Aquesta terra era molt bona per la criança [de bestiar]. Prometen una altra terra, però avui jo no tinc on anar", es lamentava un dels afectats, a O Globo.

Es completa el cicle iniciat el 2005
Entre 18.000 i 20.000 indígenes amazònics viuen a Raposa Serra do Sol, dividits en cinc grans grups ètnics: Macuxi, Wapixana, Ingaricó, Taurepangs i Patamona. L'any 2005 el Govern de Lula da Silva va crear la reserva de Raposa Serra do Sol, de manera que ja s'establia l'ús exclusiu de la terra per als seus pobladors autòctons. Però no va ser fins el 19 de març que la decisió del Suprem va donar als indígenes el definitiu vist-i-plau per recuperar el seu territori.

Més informació:

Via Nationalia.org
------