sexta-feira, 19 de junho de 2009

Nacionalismo Catalão: Grande Protesto!

Pin It
Página da convocatória, aqui.
Dia 27 de junho ocorrerá na Catalunya um grande protesto pela independência da Catalunya me Barcelona, com uma caminhada e ato em frente ao Parlamento Catalão e que promete tomar dimensões ainda maiores depois que um acordo entre partidos no parlamento regional decidiu não discutir/votar a Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretendia forçar o parlamento a discutir um referendo pela independência da Catalunya para setembro de 2010.

A Mesa do Paralmento entendeu que a proposta era inconstitucional, o que provocou revolta em diversos setores nacionalistas que não consideram a Constituição Espanhola como ferramenta válida para definir limites à vontade do povo Catalão.

Sem dúvida a crítica do grupo Deumil.cat é válida, como podem os soberanistas e nacionalistas se valerem ca Constituição Espanhola para impor limites à vontade de autodeterminação de seu povo? Buscam a independência de seu povo mas esbarram propositadamente na imposição de outro, do que os submete, oprime.

A Deumil.cat convoca todos os Catalães a protestar me nome de uma "nació catalana lliure i sobirana", forçando uma ação contreta da CiU e ERC, partidos que dizem representar a camada nacionalista, mas que na prática pouco vem atuando no caminho da independência.

La Mesa del Parlament tomba la ILP sobre l’autodeterminació

L’òrgan argumenta que la qüestió depassa les competències catalanes · Deumil.cat crida a manifestar-se el proper 27

Darrera actualització: 17 de juny de 2009

En una decisió presa per unanimitat, la Mesa del Parlament de Catalunya ha acordat no admetre a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) que pretenia forçar la cambra catalana a debatre sobre la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació el setembre de 2010. La Mesa ha considerat que la ILP és inconstitucional i antiestatutària, i que no es podia acceptar perquè el Parlament no té competències per tractar sobre aquesta qüestió.

En una nota de premsa, l’entitat que promovia la ILP, Deumil.cat, ha expressat la seva profunda decepció perquè la proposta hagi estat tombada malgrat ser «la ILP amb més suport popular al nostre país abans de passar cap tràmit».

Sense citar-los per les sigles, Deumil.cat ha estat especialment crítica amb els diputats de CiU i ERC: «No entenem que els partits polítics nacionalistes i independentistes que reconeixen el dret d’autodeterminació als seus estatuts s’emparin en la Constitució espanyola per negar-se a discutir al Parlament el dret inalienable de la nació catalana a autodeterminar-se».

Davant de la situació, Deumil.cat ha reclamat a «tots els catalans» que participin a la manifestació del proper 27 de juny a Barcelona organitzada pel Grup Acte de Sobirania, que arribarà al Parlament per reclamar als parlamentaris «que explicitin si estan disposats o no a rectificar i fer un Acte de Sobirania que permeti reprendre un projecte de construcció de la nació catalana lliure i sobirana».

Vegeu també:

+ Notícia relacionada: La iniciativa legislativa sobiranista entra al registre del Parlament

+ VilaWeb: El parlament no admet a tràmit una ILP en favor d’un referèndum d’autodeterminació

+ Avui: "El rebuig de la ILP prova que no hi ha cap diputat independentista"
A convocatória completa:



CAL FER un Acte de Sobirania!

El dia 27 de juny, a partir de les 5 de la tarda, farem un seguit d’accions que ens duran a plantar-nos davant el Parlament de Catalunya per exigir als nostres representants electes que ens explicitin si estan disposats, o no, a fer un Acte de Sobirania que permeti reprendre el projecte de Construcció Nacional.

La teva implicació personal és imprescindible per a l’èxit de la convocatòria. Els que viviu lluny, busqueu els companys, organitzeu-vos, i veniu plegats. Si voleu organitzar un autocar, truqueu-nos i ens coordinarem (Rosa 692 047 183).

S’ha fet evident que la via autonòmica és una via morta, que no duu enlloc ni ens permet avançar i que ens aboca, en definitiva, a desaparèixer com a país i com a poble. Estem davant d’una situació d’emergència nacional que reclama de les nostres autoritats i del nostre poble l’assumpció de responsabilitats i la recerca d’una sortida que garanteixi la continuïtat de la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra manera d’interpretar el món.

Des del Grup Acte de Sobirania proposem que sigui el nostre poble qui emplaci els nostres representants polítics a acabar amb aquesta situació d’asfíxia i mort lenta. Per això, fent un pas endavant, us proposem que us afegiu a aquesta crida i materialitzeu el vostre compromís amb el país.

El Grup Acte de Sobirania no és ni una plataforma ni una associació. Som un grup de persones, amb capacitat i experiència en el món associatiu. Ens sentim hereus de l’esperit de l’Assemblea de Catalunya, de la Marxa de la Llibertat, de les manifestacions del 2006, el 2007 i de la de Brussel·les el 2009.

✱ El mes de maig, vam fer un assaig de mobilització per Internet, consistent a enviar massivament una carta oberta al President de la Generalitat.

✱ El dia de Corpus, ens vam concentrar davant la Generalitat de Catalunya, per escenificar la defunció de la via estatutària i emplaçar els nostres polítics a donar resposta a les nostres demandes. Ara en recollirem la resposta.

Ha arribat l’hora de creure’ns, com a col·lectiu i com a poble, capaços d’urgir els nostres representants perquè tirin endavant un veritable projecte nacional, projecte que volem saber si comparteixen o no amb nosaltres.

NOMÉS EL POBLE QUE HI VA, HI ARRIBA

UN PAÍS LLIURE, UN PAÍS MILLOR

Grup Acte de Sobirania

grup@actedesobirania.cat

www.actedesobirania.cat


--------------------------------------------
Apenas para constar, uma interessante notícia da Polinésia Francesa e sua luta pela independência da França:

Oscar Temaru, presidente da Polinésia Francesa, ainda hoje uma colônia da França, dá sólidos passos no caminho da independência do país, iniciando com a tentativa de mudar o nome de Polinésia Francesa para Ma’ohi Nui ou Tahiti Nui, numa referência à população indígena na língua da principal ilha do arquipélago, o Tahiti.

O primeiro passo seria um referendo pela mudança do nome do país e logo depois um roteiro concreto para a independência.

El president polinesi parla clar: el seu objectiu és la independència

Temaru lliga el progrés de l’arxipèlag amb la sobirania · El president proposa un referèndum per canviar el nom del país

Darrera actualització: 18 de juny de 2009

Davant dels Estats Generals de la Polinèsia Francesa, el president d’aquest territori d’ultramar francès ha estat transparent: el seu objectiu és aconseguir que aquest país oceànic assoleixi la independència. «Si no aspirem a la plena autonomia, a la sobirania, a la independència, quin progrés podrem realitzar?», s’ha preguntat Oscar Temaru.

Curiosament, Temaru ha citat el president de la República, Nicolas Sarkozy, per justificar per què es referia a la independència justament davant dels Estats Generals. I és que Sarkozy havia demanat anteriorment que s’encetés un debat «sense tabús» sobre el futur dels departaments i territoris francesos fora d’Europa. Aquí ho té: Temaru planteja obertament que el millor per al futur de la Polinèsia és un estat independent.

Un primer pas, almenys simbòlic, seria canviar la denominació oficial de la Polinèsia Francesa. Temaru també ho ha plantejat. El president polinesi pensa en convocar un referèndum per rebatejar el territori amb el nom autòcton de Ma’ohi Nui, explica RFO. Una denominació alternativa, Tahiti Nui (que inclou el nom de l’illa polinèsia més coneguda arreu del món) també s’ha plantejat.

Vegeu també:

+ La Dépêche de Tahiti: Oscar Temaru souligne son cap : l’indépendance

+ Le JDD: Tahiti, vers l’indépendance?

+ The Australian: Bid to call French Polynesia ’Maohi Nui’
------