segunda-feira, 8 de junho de 2009

Eleições Européias: Os Soberanistas

Pin It
Apesar do péssimo resultado da Esquerda como um todo (se ainda considerarmos a Social-Democracia tradicional como "esquerda"), os grupos Nacionalistas e Soberanistas tiveram um certo crescimento.

PPE-DE (conservador) 263.

PSE (social-democrata) 161.

Alde (liberal) 80.

UEN (conservador) 35.

Verdes (ecologista)/Aliança Livre Européia 52.

GUE/NGL (esquerda) 33.

IND/DEM (eurocético) 19.

Outros 93.

Grã Betanha e Irlanda:

O Partido Nacionalista Escocês (Scottish Nationalist Party - SNP) manteve seus dois Eurodeputados (Ian Hudghton e Alyn Smith), porém o partido conquistou mais 100 mil votos em relação à última eleição Européia;

O Plaid Cymru, de Gales, conseguiu uma cadeira, com Jill Evans;

O Sinn Féin conseguiu também um lugar, com Bairbre de Brún;

Na Cornualha, ainda que sem uma cadeira, o Mebyon Kernow conseguiu um número excelente de 15 mil votos.

Tanto o SNP quanto o PC irão engrossar as fileiras do eurogrupo Verdes/Aliança Livre Européia.

França:

A lista Europe Ecologia conseguiu votação surpreendente e quase tomou o segundo lugar nacional do PS - em sua lista concorriam nacionalistas Bascos, Occitanos, Corsos, Catalães e Bretões - com mais de 15% dos votos e 14 cadeiras no Parlamento Europeu. François Alfonsi, do Partido Nação corsa conseguiu garantir seu lugar.

A Europe Ecologia engrossará as fileiras do grupo Verdes/Aliança Livre Européia

Espanha:

Como mostrado aqui e aqui, a CiU (Convergencia i Unió) e o PVN conseguiram cada um uma cadeira (Ramon Tremosa e Izaskun Bilbao respectivamente)

Ambos irão para o grupo ALDE (Liberal)

Ainda na Espanha, ERC, BNG, ARralar e EA irão enviar um representante para o Parlamento em um mandato que será dividido entre um membro de cada uma das três primeiras formações, senro Orion Junqueira pelo ERC, Ana Miranda pelo BNG e Iñaki Irazabalbeitia pelo Aralar.

Romênia:

A lista de Húngaros da Romênia conseguiu 3 cadeiras que irão ser repartidas entre o brupo ALE/Verdes e PPE.

Flandres (Bélgica):

A ultra-direita nacionalista do Vlaams Belang consegiu duas cadeiras e a Nova Alinça Flamenca e a Lista Dedecker conseguiram um lugar cada um pela direita separatista.

Itália:

O Partido do Tirol do Sul (Sudtiroler Vokspartei) assegurou um deputado e o partido Renaixement Valldostá, do Vall d'Aosta ainda podeconseguir um lugar no PArlamento Eruopeu com Roberto Louvin.

Les llistes sobiranistes creixen al Parlament Europeu

08/06/2009

El Partit Nacional Escocès, el Plaid Cymru gal·lès, Convergència i Unió i la Nova Aliança Flamenca, entre els partits amb representació a l'Eurocambra · A França, la llista Europa Ecologia, amb candidats bascos, occitans i bretons a les seves files, esdevé la tercera força, molt a prop del Partit Socialista.

En unes eleccions europees marcades l'abstenció i el predomini de la dreta, els partits sobiranistes de les nacions sense Estat han obtingut, en general, uns resultats positius. El Partit Nacional Escocès repeteix com el partit més fort de l'Aliança Lliure Europea (ALE), la formació europea de referència pels pobles sense Estat a l'Eurocambra. El partit d'Alex Salmond, que preveu un referèndum per la independència d'Escòcia l'any que ve, ha crescut amb vots i ha mantingut els seus dos eurodiputats -el president del partit, Ian Hudghton, i Alyn Smith, el mateix nombre de representants que els laboristes escocesos però amb gairebé 100.000 vots més. Company d'Estat, grup parlamentari i tesis polítiques, el Plaid Cymru de Gal·les aportarà a l'ALE un representant, la independentista Jill Evans.

El Sinn Féin ha registrat un molt bon resultat a Irlanda, especialment a Irlanda del Nord, on ha estat la força més votada i tindrà un eurodiputat garantit, Bairbre de Brún, a l'espera de conèixer les segones opcions dels electors. Encara sense deixar les nacions cèltiques, els nacionalistes còrnics del Mebyon Kernow han aconseguit gairebé 15.000 sufragis, però cap eurodiputat.

També és destacable el comportament dels partits sobiranistes a l'Estat francès, on la coalició Europa Ecologia, on hi havia representats partits nacionalistes i independentistes bascos, catalans, corsos, bretons i occitans s'ha convertit en la gran sorpresa de la jornada electoral, gràcies a uns resultats que igualen els del segon partit de l'Estat, el Partit Socialista. La llista ha aconseguit més del 15% dels vots, i enviarà 14 membres a Estrasburg, entre els quals hi destaca el cors François Alfonsi, del Partit de la Nació Corsa, que entrarà al grup d'ALE-Verds.

A l'Estat espanyol, obtenen un eurodiputat cadascú Convergència i Unió i el Partit Nacionalista Basc, que es presentaven en coalició. Ramon Tremosa i Izaskun Bilbao aniran al grup parlamentari liberal.

D'altra banda, la coalició de partits independentistes d'esquerres de l'Estat, liderada per Esquerra Republicana de Catalunya i acompanyada pel Bloc Nacionalista Gallec, Aralar i Eusko Alkartasuna, entre d'altres, ha obtingut un escó, que probablement es repartiran els candidats de les tres primeres formacions (Oriol Junqueras, Ana Miranda i Iñaki Irazabalbeitia).

Finalment, cal destacar els bons resultats obtinguts per la llista Iniciativa Internacionalista, que la justícia espanyola va intentar il·legalitzar al principi de la campanya per considerar-la part de Batasuna. Aquest partit ha obtingut 170.000 vots arreu de l'Estat, i és al País Basc que ha aconseguit els seus millors resultats, amb un 138.313 escrutinis, més d'un 13% dels suports d'Euskadi i Navarra. La llista, però, ha quedat lluny d'aconseguir el seu eurodiputat.

Altres resultats que mereixen comentari és el que ha obtingut la llista unitària dels hongaresos de Romania, liderada per l'històric Laszlo Tokes. Serà una de les “minories” més ben representades a l'Eurocambra, amb un total de tres escons que es repartiran entre el grup ALE-Verds (Tokes) i el Partit Popular Europeu.

A Flandes, en una jornada que les eleccions europees han quedat relegades a un segon pla per les eleccions regionals, han aconseguit representació els independentistes ultradretans del Vlaams Belang (2 escons), i els també separatistes Nova Aliança Flamenca i Llista Dedecker (un escó cadascú).

A l'Estat italià, s'ha assegurat un eurodiputat el principal partit del Tirol del Sud, Sudtiroler Volkspartei, mentre a la Vall d'Aosta el candidat autonomista de Renaixement Valldostà, Roberto Louvin, que concorria dins la llista Comunitat Alpina, resta a l'espera de conèixer les segones preferències dels votants per confirmar si finalment podrà representar la Vall al Parlament Europeu.

Més informació:

------